День Європи в Україні

Кожного року, у третю суботу травня, Україна відзначає День Європи. Це свято було започатковано як річниця проголошення плану виходу Європи з післявоєнної кризи міністром закордонних справ Франції Робером Шуманом 9 травня 1950 року. Цього року святкування припадатиме на 15 травня.

Шість базових цінностей ЄС зафіксовані в ст. 2 Договору про Європейський Союз: «Союз заснований на цінностях поваги людської гідності, свободи, демократії, рівності, правової держави і дотримання прав людини, включаючи права осіб, що належать до меншин. Ці цінності є спільними для держав-членів в рамках суспільства, що характеризується плюралізмом, недискримінацією, терпимістю, справедливістю, солідарністю і рівністю жінок і чоловіків».

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет зазначає: «Повага до людської гідності, свобода, демократія, рівність, верховенство права, повага до прав людини, у тому числі представників національних меншин – це базові цінності, якими керується не лише Європейський Союз, а й активно реалізує Україна, зокрема через впровадження реформ у сфері освіти та науки».

З метою донесення до здобувачів освіти та втілення в життя основних цінностей ЄС протягом тижня колективом нашого закладу були проведені виховні заходи, спрямовані на формування загальноєвропейських цінностей, принципів, суспільних правил і звичаїв, втілених як у відносинах держави з громадянином, так і взаєминах громадян між собою. Так, для здобувачів освіти 6 класу бібліотекарка Оксана Нісковських провела літературну мандрівку Європою, під час якої дітлахи за допомогою книжок-перепусток мали змогу отримати безцінні знання  з історії та сучасного життя  мешканців Європи. В ігровій формі учні познайомились з країнами Євросоюзу, дізналися про їх визначні історичні та архітектурні пам’ятки, прапори, грошові обігові знаки.

Невимушена зацікавленість панувала під час заходу вчителя історії Ірини Райляну, проведеного в 10 класі. Педагогиня надала здобувачам освіти історичну довідку про виникнення Євросоюзу, запропонувала до перегляду презентацію  «10 фактів про Європу», а також виступила в ролі модератора під час дискусійного конкурсу «Інтеграція в європейський освітній простір».

Відзначення Дня Європи в Україні – це важливий крок у  становленні  України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи. Саме така наскрізна лінія домінувала при проведенні класними керівниками годин спілкування зі здобувачами освіти 1-11 класів, присвячених святу миру і єдності, поширенню ідей європейської ідентичності.

Нові враження, отримані нашими вихованцями, допоможуть їм усвідомити необхідність єднання України з сім’єю європейських народів, розвиток України як держави, що заснована на засадах духовності і моралі, принципах європейської демократії та політичної культури.