Правила запобігання захворюванням, отруєнням тощо

Під час канікул учні повинні виконувати правила з запобігання захворювань на грип, інфекційні, кишкові захворювання, педикульоз тощо:

  • при нездужанні не виходити з дому, щоб не заражати інших людей, викликати лікаря;

  • хворому слід виділити окреме ліжко, посуд, білизну;

  • приміщення потрібно постійно провітрювати;

  • у разі контакту із хворим варто одягати марлеву маску;

  • хворому слід дотримуватися постільного режиму;

  • потрібно вживати заходів профілактики: їсти мед, малину, цибулю, часник; чітко виконувати рекомендації лікаря;

  • перед їжею треба мити з милом руки;

  • не їсти брудні овочі та фрукти, ретельно їх мити й ошпарювати;

  • для запобігання захворювань на педикульоз, слід регулярно мити голову; довге волосся у дівчат має бути зібране у зачіску, не можна користуватися засобами особистої гігієни (гребінцем) інших осіб, а також передавати іншим свої засоби гігієни. Не міряти й не носити чужого одягу, головних уборів, а також не передавати іншим свій одяг;

  • заборонено самостійно вживати медикаменти, не рекомендовані лікарем;

  • якщо ви погано почуваєтеся, а дорослих немає поряд, слід викликати швидку медичну допомогу за номером 103, описавши свій стан, назвавши номер свого телефону, домашню адресу, прізвище, ім’я, а також зателефонувати батькам.

 

Надання допомоги при харчовому отруєнні.

Влітку достигає безліч фруктів, овочів і є можливість вдосталь поласувати різною смакотою. Для того ж воно і літо! Але саме влітку вершина харчових отруєнь досягає апогею.
Що слід робити:
– завжди дотримуватися правил особистої гігієни;
– звертати увагу на доброякісність продуктів харчування, виконувати правила їхнього зберігання;
– ретельно мити овочі і фрукти;
– випити багато рідини, щоб викликати блювоту;
– випити активованого вугілля;
– покласти хворого в ліжко, зігріти, дати теплого слабкого чаю;
– викликати лікаря або “швидку допомогу”.

 

Надання першої допомоги при отруєнні рослинами.

Важливо пам’ятати, що діти мають звичку гризти різноманітні травинки. І немає гарантії, що випадково зірвана травинка не отруйна. Отруйні рослини зустрічаються скрізь: в лісі, в полі, на луках. Тому при зборі дарів природи треба бути обачним і пам’ятати про небезпеку, яку можуть заховати у собі приємні на вигляд та смак рослини. Тут слід запам’ятати правило: “Не знаєш – не бери до рук”.
Чого не слід робити:
– куштувати невідомих ягід, травинок, рослин, грибів;
– знищувати отруйні рослини, тому що їх використовують в медицині, вони є ліками для тварин і птахів.
Що робити:
– дати випити багато води, щоб викликати блювання;
– негайно звернутися до лікаря, вкласти потерпілого в ліжко.

 

Попередження отруєння грибами.

Збирання грибів – це справа не тільки цікава, але й серйозна. Гриби поділяються на групи: їстівні, умовно їстівні та отруйні. До першої групи належать, скажімо, білі, підберезники, підосичники, маслюки, моховики, печериці, до другої – зморшки, грузді, вовняки, валуї, до третьої – бліда поганка. мухомори, опеньок несправжній, гірчак.
Серед отруйних грибів найнебезпечніший – бліда поганка. Вона росте в листяних лісах під дубами, кущами ліщини, рідше – у хвойних від початку літа до пізньої осені. Часто бліду поганку плутають із зеленою сироїжкою, печерицями. Щоб не помилитися, слід пам’ятати, що основа ніжки у блідої поганки бульбовидної форми, з набряками та залишками мішковидного покривала. Той факт, що бліда поганка отруйна, відомий всім. Але мало хто знає, що небезпечними є й спори, які вітер може занести на рослини. Тому не слід збирати гриби, ягоди, траву, що ростуть поряд з блідою поганкою.
Перш ніж іти з кошиком до лісу, треба добре знати, які з грибів можна збирати, а які ні. Тому надаємо вам рекомендації:
– збирайте лише ті гриби, які добре знаєте;
– не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках;
– невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення, оточене оболонкою;
– ніколи не збирайте пластинчаті гриби, бо отруйні інколи маскуються під них:
шампіньйони (печериці), у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка білого кольору;
– не порівнюйте зібрані чи придбані гриби зі зображеннями в різних довідниках, бо вони не завжди відповідають дійсності;
– не куштуйте сирі гриби на смак;
– не збирайте старих, перестиглих, червивих грибів;
– ще раз перевірте вдома гриби;
– перед приготуванням гриби необхідно протягом 10-15 хв. проварити в підсоленій воді ( відвар необхідно вилити );
– в разі появи симптомів отруєння грибами (біль в животі, блювання головний біль , пронос ) необхідно негайно звернутись за кваліфікованою медичною допомогою (до надання медичної допомоги потрібно декілька разів промити шлунок розчином соди або світло-рожевим розчином марганцівки);
– в разі отруєння ні в якому випадку не вживати алкоголь.